De duurzame keuze: biologisch katoen

De duurzame keuze: biologisch katoen.

Katoen is de meest gebruikte natuurlijke stof van de wereld. Niet gek, want het materiaal heeft enorm veel voordelen. Tegenwoordig komt er steeds meer aan het licht over de werkomstandigheden, de chemicaliën en pesticides die worden gebruikt en de enorme hoeveelheid water die komt kijken bij het verbouwen van de katoenplant. Niet echt de meest bewuste keuze dus.

Daarom is het tijd voor een blog over het duurzame alternatief en gelukkig is die er: biologisch katoen. Op dit moment is nog maar 1% van de katoenproductie volgens de biologische standaarden. Dit mag dus zeker omhoog. Maar er zijn ook wat vragen over opgedoken over bio cotton daarom deel ik hier alle ins en outs over de verschillen.

Eerst even kort over de toepassing van katoen.

Het gaat al eeuwen mee en dat is ook niet gek want het is een vezel die erg bestand is tegen slijtage. Het draagt fijn op de huid en zweet niet. Het is namelijk luchtdoorlatend en kan vocht absorberen zonder vochtig aan te voelen. Katoen wordt gebruikt voor beddengoed en gordijnen maar ook heel wat kledingstukken. Jouw spijkerbroek bestaat gegarandeerd uit een deel katoen en waarschijnlijk heb je ook een T-shirt in jouw kast hangen van dit materiaal. Echte musthaves voor een duurzame kledingkast. Genoeg redenen dus om katoen in jouw kledingkast te willen hebben maar ga dan voor de duurzame keuze.

De verschillen tussen biologisch katoen en normale katoen

1. Tijdens het verbouwen van biologisch katoen wordt er minder water verbruikt.

Katoen heeft eigenlijk geen water nodig om te groeien. Toch wordt er bij gewone katoen heel erg veel water gebruikt. Dit wordt gedaan zodat de plant harder en sneller groeit en er dus meer productie mogelijk is. Bij biologisch katoen is het toevoegen van water veel minder maar dus ook de productie lager. Bij het verven van de vezel komt veel water kijken, dit is helaas bij biologisch katoen ook nog steeds het geval. Hoe donkerder de kleur des te meer water is er nodig.

2. Bij de verbouwing van biologisch katoen worden er geen chemicaliën en pesticides gebruikt.

Zo wordt er ten eerste geen gebruik gemaakt van kunstmest maar alleen natuurlijke materialen zoals compost. Ten tweede worden er vlinders uitgezet, om de insecten bij de plant weg te houden, in plaats van chemische sprays te gebruiken. Als laatst wordt er bij normale katoen veel gebruik gemaakt van vooraf chemische genetisch gemodificeerde zaden. Dit is bij het telen van biologisch katoen niet toegestaan. Deze drie stappen hebben voordelen in drie lagen: het is goed voor de grond, de boeren en de consument.

3. Tijdens de productie van biologisch katoen wordt het water veel minder vervuild.

Een groot en belangrijk verschil tussen normale en biologisch katoen is het effect op het omgevingswater. Door het niet gebruiken van chemicaliën en pesticides, wordt de bodem en het water veel minder aangetast. Dit is een heel belangrijk voordeel voor de natuur en de mensen die in de verbouwingsgebieden wonen. Het water wat gebruikt wordt om het kledingstuk te behandelen en verven in fabrieken mag niet ongezuiverd de fabriek verlaten bij biologisch katoen. Hoewel dit bij normaal katoen regelmatig gedaan wordt. Meer zien over het effect van dit vervuilde water? Kijk dan deze waterlanders documentaire.

4. De werkomstandigheden zijn beter voor boeren van biologisch katoen

Je kunt je voorstellen dat het niet gebruiken van chemicaliën en pesticides bij bio cotton ook een groot voordeel is voor de boeren die met het gewas werken. Daarnaast is een eerlijke prijs van de bio boeren erg van belang. Bijvoorbeeld Max Havelaar zet zich hiervoor in zodat de kosten van de duurzame productie gedekt kunnen worden. Doordat er gebruik gemaakt wordt van natuurlijke materialen bij de teelt van biologisch katoen, is de grond van de boer ook veel vruchtbaarder voor langere tijd.

Waar is biologisch katoen dan aan te herkennen?

Je moet nog steeds op de hoede zijn voor veel greenwashing op dit moment. Daarom is het heel goed om op keurmerken te letten als je een biologisch materiaal wilt aanschaffen. De drie keurmerken waar ik op vertrouw zijn GOTS, Fairtrade (de internationale versie van Max Havelaar) en OCS. Over de verschillen hierin kan ik in deze blog niet te veel uitweiden maar mocht je daar interesse in hebben, laat het weten in de comments.

Dankjewel voor het lezen! Ben je nog opzoek naar meer duurzame alternatieven voor bepaalde materialen? Ik schreef ook een blog over het alternatief van schapenwol en zijde.

Blog Pre-Owned by Roos

Showing 3 comments
  • Beantwoorden

    Can I simply say what a relief to uncover somebody that truly understands what they are discussing over the internet. You certainly know how to bring an issue to light and make it important. A lot more people must look at this and understand this side of your story. I was surprised that you are not more popular given that you most certainly have the gift.

pingbacks / trackbacks

Leave a Comment

0