De duurzame keuze: het alternatief voor zijde

Duurzame keuze: het alternatief voor zijde.

Duurzame keuze: het alternatief voor zijde, waarom is dat nodig? Zijde is een stevig en natuurlijk materiaal. Maar helaas zitten er ook nadelen aan zijde. Dus maak je graag bewuste keuzes betreft jouw kledingstukken? Lees dan in deze blog voor welk alternatief je het best kunt kiezen.

Laat ik eerst jouw waarom vraag beantwoorden. 

Het probleem met zijde kun je onderverdelen in twee groepen: dier en mens. Deze stof wordt namelijk gemaakt van de cocon van rupsen. Maar wist je dat ze het welzijn van de rupsen totaal niet vooropzetten? En dan zijn er ook nog verschrikkelijke werkomstandigheden waar veel kinderen bij zijn betrokken.

De omgang met rupsen

Voor het vergaren van zijde worden enorm veel rupsen gekweekt in gevangenschap. Dit zorgt voor vervormingen van de rups waardoor zij niet goed kunnen eten. Er is een enorm aantal cocons nodig om een kledingstuk te kunnen maken waardoor men de rupsen is gaan kweken. Niet bepaald diervriendelijk. Maar wat ook totaal niet duurzaam is, is het meekoken van de rups. Dit gebeurt om de draden van de zijde zo lang mogelijk te houden. Wanneer de rups de cocon verlaat, breekt het namelijk open. Dit zorgt voor het moeilijk vergaren van lange draden, wat het arbeidsintensiever en daarmee duurder maakt om een zijde kledingstuk te maken.

De omgang met werknemers

Uit onderzoek van Human Rights Watch blijkt dat de leeftijd van de werknemers erg laag is. De productie van zijde is het grootst in China en Aziatische landen waardoor je ook weet dat er een lange reis afgelegd moet worden om de grondstof in Nederland te krijgen. Again: niet duurzaam. Wat ook veel voorkomend bij werknemers is de wonden op hun handen van het kokend water waar zij in moeten werken.

Maar er is een duurzame keuze: het alternatief. 

Er zijn verschillende namen voor het duurzame alternatief maar de meest bekende zijn Ashima zijde en Peace Silk. Deze stof wordt nog steeds gemaakt van cocons, maar dan pas op het moment dat de zijdeworm deze heeft verlaten. Voordat ze zich ontpoppen als vlinder, leven ze in een goede natuurlijke omgeving.

Doordat de zijde draad hier wel wordt gebroken, is het arbeidsintensiever. Dus mocht je jezelf afvragen waarom je meer betaald voor duurzame keuzes. Bij zijde is het zeker de moeite waard.

Wil je nóg een stapje verder gaan dan diervriendelijk zijde? Ga voor OEKOTEX- of GOTS-gecertificeerde Ashima zijde.

Pas op voor biologisch zijde en vraag altijd naar de soort zijde die zij gebruiken. Vaak is hier sprake van greenwashing.

Voor de vegans onder ons, vermijd niet alleen leer, bont en wol maar ook zijde.

Blog Pre-Owned by Roos

Showing 2 comments
pingbacks / trackbacks

Leave a Comment

0