De duurzame keuze: Hennep kleding

De duurzame keuze: Hennep kleding.

Opzoek naar stoffen die fijn zijn om te dragen en duurzaam worden geproduceerd? Dan zit je met hennep kleding zeker goed. Niet alleen lekker luchtig voor de warmere dagen maar ook in een blend geschikt voor lagere temperaturen. Daarom dook ik voor deze blog in de duurzame keuze van Hennep kleding. Je denkt misschien eerst aan iets anders als je hennep leest. Maar de plant is voor veel inzetbaar.

De duurzame teelt van Hennep

Hennep kleding wordt gemaakt uit de vezels van de steel van de plant. Wat dus plantaardig is en daarmee beter voor het milieu dan synthetische stoffen. Maar de plant heeft nog meer voordelen ten opzichte van andere planten waar textiel van gemaakt kan worden. Zo heeft hennep weinig water nodig en geen kunstmest of pesticiden. Er komen dus geen chemische middelen in de bodem. Om even een vergelijking te geven: wordt er voor 1 kilo hennep 17 liter water gebruikt waar bij 1 kilo katoen 760 liter water wordt gebruikt. De wortels groeien diep de grond in wat ook helpt tegen erosie van de ondergrond.

Hennep kan meerdere malen geoogst worden per jaar en levert een stuk meer vezels op dan dezelfde hoeveelheid katoenplanten. Daarnaast is het CO2 negatief. Wat betekent dat het meer CO2 opneemt dan dat de plant uitstoot. Het kan in verschillende klimaten goed groeien dus is ook van binnenlandse productie te vinden.

De voordelen van Hennep kleding

Een milieuvriendelijke productie is natuurlijk belangrijk. Maar ook het draagcomfort en weerbaarheid van de vezel is een belangrijk aspect voor duurzaamheid. Wanneer jij het een fijne stof vindt, ga je het item vaker drager. Als je een stof zoekt om het mee te vergelijken komt linnen het dichtstbij. Ook Hennep is een fijne lichte stof die luchtig draagt en snel droogt. De kleding is zeer geschikt voor een gevoelige huid doordat er geen chemicaliën gebruikt worden in het productieproces en omdat de stof hypoallergeen en antibacterieel is.

Hennep is een enorm sterke maar toch luchtige vezel waardoor het lang mee gaat. Bij het wassen hiervan komen er nauwelijks vezels los. De vezel wordt nog sterker wanneer het nat is en voelt zachter aan na iedere wasbeurt.

Al met al een hele goede reden om Hennep kleding in de duurzame gaderobe op te nemen. Wil je Hennep kleding op wat koudere dagen dragen? Ga dan voor een blend met biologisch katoen of alpacawol voor een geheel duurzame keuze.

 

Blog Pre-Owned by Roos

 

Showing 3 comments

Leave a Comment

0