HOW TO: Stoppen met nieuwe kleding kopen

HOW TO: Stoppen met nieuwe kleding kopen.

Er zijn genoeg redenen waarom je zou moeten stoppen met nieuwe kleding kopen. Je ziet het overal om je heen. De ene collega na de andere doet mee met de buy nothing new challenge, je vriendinnen hebben de tofste tweedehands outfits en op social media zie je de leukste kringloop inrichtingen voorbijkomen. Toch lijkt het voor jou niet weggelegd. In deze blog deel ik de dingen die mij hebben geholpen te stoppen met nieuwe kleding kopen en juist hoe je het kunt doen.

Breng minder tijd door in de stad

Klinkt misschien voor de hand liggend en niet voor jou als je een online shopper bent. Maar niets is minder waar. Ongeacht of je ook echt wat koopt in de stad, zijn de etalages en uitverkoop borden toch weer een trigger om het gevoel te krijgen dat je iets mist en later op je favoriete webshop te gaan kijken. Waar eerder nog een dagje shoppen in een vreemde stad mijn favoriete uitje was met vriendinnen, weten ze nu dat ze mij er niet meer voor hoeven te vragen. Deel dus ook met de mensen om je heen dat je wilt stoppen met nieuwe kleding kopen en biedt een alternatief zoals een high tea, avondje naar de bioscoop of wandeling in een gebied waar je geen winkels vindt.

Zie het als een uitdaging

Dan kan je namelijk niet falen en het juist lekker speels houden. ‘Ik ga mezelf uitdagen om dit jaar geen nieuwe kleding meer te kopen’ klinkt heel anders dan ‘ik mag geen nieuwe kleding meer kopen’. Wie weet haakt er ook nog iemand aan als je het zo deelt. De ervaring leert ook dat wanneer je dit jaar toch een nieuw item koopt, je minder snel bij de pakken neer gaat zitten. Denk niet meteen nu is het toch al verpest, blijf jezelf uitdagen om het alleen bij dat item te houden. Zet de tools die je in het begin gebruikte gewoon weer opnieuw in om jezelf weer uit te dagen.

Zoek een intrinsieke motivatie

Waarom wil je stoppen met nieuwe kleding kopen? Omdat je ziet dat anderen er zo cool uit zien in tweedehands kleding? Of heb je van iemand gehoord dat het lekker goedkoop is? Beide niet per se verkeerde redenen. Maar wel belangrijk om bij jezelf na te gaan of het ook iets is wat jou motiveert. Ben je bereid om die pareltjes te gaan zoeken en wil je graag minder geld uit geven aan kleding? Dan komt het vanuit jezelf. Maar als je ergens hebt gelezen dat het een goed idee is en je start zonder intrinsieke motivatie, wordt het heel lastig om te stoppen met nieuwe kleding kopen. Mijn ogen werden voornamelijk geopend door mijn studie en verschillende documentaires. Het maakt niet uit wat de reden is, als je het van binnen maar echt voelt.

Vindt alternatieven

Niemand kan zonder kleding dus wanneer het moment zich dan aandient dat je toch moet gaan shoppen, zijn er enorm veel alternatieven. Er zijn super veel leuke tweedehands winkels, Vinted heeft een enorm aanbod en ruilen wordt ook steeds bekender. In een volgende blog zal ik hier nog verder over uitweiden. Maar kies vooral weer wat bij jou past en vervang je lievelings Fast Fashion keten of webshop voor een tweedehandse.

Dit jaar ga ik met mezelf de uitdaging aan om helemaal geen kleding te kopen. Ook niet tweedehands of van duurzame merken. Wat wordt jouw uitdaging? Deel het hieronder in de comments.

Blog Pre-Owned by Roos

Leave a Comment

0