10 Originele duurzame cadeau tips

10 Originele duurzame cadeau tips.

Mijn verjaardag komt er weer aan en daar ben ik graag op voorbereid. Wat cadeautjes betreft dan. Al zolang ik me kan herinneren maak ik een wishlist. Meestal waren mensen daar wel blij mee maar sinds ik duurzaam en minimalistisch leef, is het een soort must. Ik wil het de lieve mensen om mij heen natuurlijk niet extra lastig maken. Dus als ze slim zijn, lezen ze deze blog met originele duurzame cadeau tips net als jij.

Grote kans dat jij hier bent beland omdat je geen idee hebt wat leuke duurzame cadeaus zijn. Met het standaard Rituals pakket maak je mij niet meer blij, want microplastics. Een tegoedbon van een grote winkelketen? Daar heb ik ook niet zoveel aan: want daar shop ik allang niet meer. Oh en begrijp me niet verkeerd, ik wil deze cadeaus helemaal niet afkraken. Ze zullen vast perfect zijn voor iemand out there. Maar bij iemand met een bewuste levensstijl zitten er toch vaak net wat meer haken en ogen aan zomaar een cadeau geven. Dus ik dacht: laat ik eens delen wat ik zoal op mijn lijstje heb staan. Dit varieert ook in budget zodat er voor iedereen wat bij zit. Doe je er inspiratie mee op en verras iemand met één van deze 10 duurzame cadeau tips.

1. Guppyfriend waszak

Dit is een waszak die het microplastic uit jouw kleding opvangt. Zo komt het niet terecht in de afvoer van de wasmachine en daarmee de oceanen, bij de dieren of in het milieu. Want ja microplastics zitten niet alleen in beauty producten maar komen ook uit kleding (van synthetische materialen) als je ze wast. Deze waszak is via verschillende sites te bestellen voor +/- 30 euro. Bijvoorbeeld bij Bever of Coolblue

2. Shampoo bar 

Het aanbod van shampoo bars groeit enorm, super om te zien! HappySoaps is een bekend en betrouwbaar merk. Persoonlijk ben ik een hele grote fan van de shampoobars van Flow Cosmetics. Nu is die van mij toevallig net op, dus perfecte timing om deze op mijn cadeau lijst te zetten. Wist je dat een bar gelijk staat aan drie plastic flessen? Met dit cadeau help je de aarde dus zeker. Je kunt er ook een conditioner bar of andere plastic vrije zeep bij doen.

3. Een behandeling bij de duurzame kapper

Bij een duurzame kapper wordt minder water en energie gebruikt dan de gemiddelde kapper. Daarnaast werken ze alleen met natuurlijke producten. Daar wordt iemand met een bewuste levensstijl gegarandeerd happy van!

4. Iets van de kringloop (voor mijn nieuwe huis)

Ik ben al wel weer een tijdje verhuisd maar doordat de winkels een lange tijd gesloten zijn, mist er hier en daar nog wel wat leuks voor mijn huis. Het feit dat iemand, die het normaal niet zo snel zou doen, de moeite neemt om voor mij in een kringloop te gaan zoeken, ik word er super blij van! Helemaal als ze dan zo enthousiast erbij vertellen: ‘komt van de kringloop!’ wat weergeeft dat ze stiekem de kringloop leuker vinden dan ze van tevoren dachten: win-win for me! 

duurzame cadeau tips

5. Stek je plant of koop een stek

Heb jij een grote plant in huis die wel een gedeelte kan missen? Geef een stek als verjaardagscadeau. Heb je die niet? Er zijn tegenwoordig veel Facebookgroepen of bedrijven die een plantenstek verkopen. Super duurzaam! Geef je liever een wat grotere plant? Stek het dan alvast zelf thuis. En als jouw vriend(in) met een zero waste levensstijl ook zo’n plant mom is als ik, gaat diegene hier zeker blij mee zijn.

6. Een boek over duurzaamheid

Oké eerlijk gezegd, staat die op dit moment niet op mijn lijstje. Omdat er nog twee liggen te wachten op de kast (die ik kocht via Vinted). Maar het is wel echt een aanrader om cadeau te doen. Kijk eerst eens in de kringloop of je een van de boeken kan scoren of maak op bol.com gebruik van de tweedehands zoektocht. Als echt lijstjes meisje, heb ik ook een lijstje met must reads, dus hier een paar opties: Dit is een goede gids, Verlangen naar minder, Het zero waste project, A sustainable wardrobe, Duurzaam reizen, De groene mama (niet voor mij van toepassing maar wat een leuk kraam cadeau!), een kookboek voor mensen die vegetarisch/vegan (willen) eten: ook een aanrader.

7. Een coffee to go beker

Vorig jaar kreeg ik er eentje voor mijn verjaardag en daar ben ik zó blij mee! Tegenwoordig kun je bij veel to go winkels vragen of ze de koffie in je eigen beker willen doen. Daarmee bespaar je ontzettend veel papieren of plastic wegwerp bekers en afval en dat is zeker een bewuste life goal. Kies een duurzaam geproduceerde en jouw jarige Job is helemaal gelukkig!

8. Ga voor een tweedehands kledingstuk 

Ken je de stijl en maat van degene die jarig is goed? Dan is dit een heel leuk idee. Wellicht roept hij of zij al een tijdje: “ik ben al heel lang op zoek naar..” De moeite waard dus om voor jou te kijken of jij dat wel kunt vinden. Kijk gerust tussen mijn aanbod van tweedehands kleding. 

9. Een tegoedbon voor een duurzaam merk

Grote kans dat jouw vriend(in) geen kleding meer koopt bij Fast Fashion ketens. Heeft hij of zij een bepaald favoriet duurzaam merk? Kijk dan eens of je daar een tegoedbon kunt scoren! Of is degene al langer opzoek naar duurzame schoenen maar heeft ze nog geen tof merk kunnen vinden? Speur het internet even af of je iets vindt waarvan je denkt dat zij het leuke schoenen vindt. Liggen ze boven je prijsklasse? Help hem/haar dan een handje door de cadeaubon te geven.

originele duurzame cadeau tips

10. Kies voor iets in de natuur

Woehoe, grote natuur liefhebber hier! Het mooie hieraan is dat dit binnen alle budgetten past. Je kunt iemand meenemen naar een mooi natuurgebied om daar te wandelen. Of fietsen als dat meer jullie ding is. Daarbij kun je wat eten meenemen maar je kunt ook voor een georganiseerde picknick gaan bijvoorbeeld van Amoreve. Zij gebruiken geen plastic en gooien geen eten weg. Wil je helemaal uitpakken qua budget of romantisch doen met je partner? Ga dan voor een nachtje in een natuurhuisje. Dat staat ook zeker op mijn wishlist. Hint-Hint. 😉

 

Blog Pre-Owned by Roos

Showing 7 comments
 • Sandra
  Beantwoorden

  Wat een goed idee zo’n duurzame wishlist. Vaak weten mensen niet wat ze kunnen geven aan iemand met een duurzame leefstijl. Ik zou gaan voor de guppywaszak, shampoo bar of iets van de kringloop. Verder ook leuk: een zelfgemaakte kaart/ schilderijtje of een etentje

  • Roos
   Beantwoorden

   Ahh thanks! Goeie toevoegingen ook inderdaad. Wanneer is jouw verjaardag? 😉

 • Emma
  Beantwoorden

  Superleuke blog dit! Fijn geschreven ook 🙂

 • Nicole
  Beantwoorden

  Super fijn lijstje om erbij te houden als je op zoek bent naar een goed cadeau én de aarde niet verder wil vervuilen 😉

  • Roos
   Beantwoorden

   Ahh leuk om te lezen Nicole! Dankjewel. 🙂

pingbacks / trackbacks

Leave a Comment

0