5 Don’ts bij tweedehands kleding kopen

5 Don’ts bij tweedehands kleding kopen.

Tweedehands kleding kopen, is een super goede manier om je ecologische voetafdruk te verlagen. Maar nog steeds liggen er gevaren op de loer voor miskopen. Wil jij echt de stap gaan maken om tweedehands kleding te kopen? Of merk je dat je toch het gevoel hebt ‘leuk voor een ander maar mij lukt het nooit?’  Lees dan deze blog over de 5 don’ts bij tweedehands kleding kopen.

Dezelfde instelling hebben als bij sale items

‘Oh het is maar een paar euro dan kan ik het wel meenemen’ was voor mij een veel voorkomende gedachte toen ik nog in de sale bij Fast Fashion ketens shopte. Als je het dan één keer draagt, heb je het geld er wel uit. Maar dat is totaal niet meer mijn insteek en ook zeker geen duurzame gewoonte of het nu tweedehands kleding is of niet. Het is natuurlijk leuk dat tweedehands kleding vaak goedkoper is dan een nieuwe jeans. Maar koop geen kledingstuk omdat het lekker goedkoop is. Die eindigt waarschijnlijk toch ongedragen in jouw kledingkast en niks is zo vervuilend als kleding die je niet draagt.

Don’t give up

Ik krijg ontzettend vaak de vraag van mensen ‘waar koop jij tweedehands kleding? Want voor mij zit er nooit wat tussen.’ In een eerdere blog deelde ik al 5 hotspots om tweedehands kleding te kopen.  Maar het is niet alleen waar je shopt maar ook hoe je koopt. Geloof me, ik ben vaker met lege handen de kringloop uit gekomen dan met een kledingstuk. Ga altijd met een plan (punt 5) en kijk overal, sla de mannen- of kinderafdeling niet over als je daar misschien ook wat passends vindt. En als het er vandaag niet is, is het er morgen misschien wel. So don’t give up. Dat is het leuke aan kringloopwinkels: elke dag is het aanbod anders in plaats van één keer in de zoveel maanden bij winkelketens.

Op de gok online kopen

Meestal kan je tweedehands kleding online niet retourneren dus het is extra belangrijk om op afmetingen van het kledingstuk te letten in plaats van de maat. Online zijn maten natuurlijk altijd een gok maar opgegeven moment ken je een merk/model waardoor je weet welke maat je hebt. Er zitten vaak verschillende merken in een tweedehands aanbod, dus daarin is ook de ene maat 38 de andere M niet. Gok er dus niet op dat je jouw ‘standaard’ maat trui zo in je winkelwagentje kan doen. Vraag of mensen iets voor je willen opmeten als je bijvoorbeeld op Vinted of Marktplaats koopt of kijk of er iets over de maatvoering wordt aangegeven.

Vergeten het merk- en materiaallabel te checken

Veel Fast Fashion kleding is gemaakt om niet lang mee te gaan met materialen die microplastics bevatten. Als je echt wilt verduurzamen met tweedehands kleding kopen, kun je beter ook letten op labels. Niks is zo vervelend als een tweedehands aankoop doen die na 2x dragen uit elkaar valt. Dat heeft niks te maken met het feit dat het tweedehands is maar alles te maken met hoe het kledingstuk in elkaar is gezet door het merk.

Zonder plan tweedehands kleding kopen

Kringlopen of tweedehands winkels worden vaak als overweldigd ervaren. Soms neig je ernaar om naar een bekend kledingstuk te kijken en deze te kopen, terwijl je daar er al 5 van in jouw kast hebt omdat je overweldigd bent en dan maar op het vertrouwde afgaat. Ga daarom nooit zonder plan tweedehands kleding kopen. Trek een kledingstuk aan waarbij je nieuwe combinaties kunt gebruiken of die je niet zo vaak aan hebt. Dan kun je er een leuk item bij zoeken. Mis je bijvoorbeeld een lange rok in je garderobe en zou je die wel graag willen? Focus je zoektocht dan op die rok. Wil je graag meer van een bepaalde kleur dragen, scan de rekken dan op deze kleur. Zorg dat je weet wat je wel en niet wilt kopen voordat je gaat winkelen. Online kun je hier natuurlijk ook filters voor gebruiken.

Ik heb me in het begin ook schuldig gemaakt aan deze 5 don’ts bij tweedehands kleding kopen

Blog Pre-Owned by Roos

Leave a Comment

0