Duurzame voornemens? Vergeet deze 5 niet

Duurzame voornemens? Vergeet deze 5 niet.

Eind december beginnen we allemaal na te denken over de doelen voor 2023. Voornemens worden opgeschreven, besproken, bedacht of belachelijk gemaakt. Toch is iedereen ermee bezig.

Het is dit jaar erg duidelijk geworden dat de aarde er erg aan toe is en dat wij mensen daar een hele grote invloed op hebben. Dus hopelijk vergeet jij dit jaar niet om duurzame voornemens te maken. In deze blog benoem ik 5 toepasbare duurzame voornemens voor je.

1. Afval verminderen

Bedrijven worden steeds meer op hun vingers getikt om zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te produceren. De single use plastic producten zijn al de deur uit en er zit statiegeld op kleine plastic flesjes Maar je kan jouw afval in 2023 ook zelf verminderen. Bijvoorbeeld door afvalvrij boodschappen te doen bij Pieter Pot. Goed nadenken of iets herbruikbaar is, is ook een hele goede stap. Zoals het cadeaupapier van de feestdagen, daar kun je 9 van de 10 keer nog wel opnieuw een cadeautje in kwijt. Verpakkingen van jouw online bestellingen, kan je gebruiken om je Vinted verkopen in te verzenden.

2. Overstappen naar duurzame bank of zorgverzekering

Veel banken of zorgverzekeringen investeren en beleggen jouw geld grootschalig in organisaties van bijvoorbeeld de fossiele-, bont- of tabaksindustrie. Dat past natuurlijk niet echt bij duurzame voornemens. Kijk dus of het voor jou haalbaar is om in 2023 over te stappen. Een voorbeeld van een duurzame bank is de ASN. Bij Growthinkers komt de asr als meest duurzame zorgverzekering naar boven. Maar zij beoordelen in deze blog de duurzaamheid van meerdere zorgverzekeringen.

3. Tweedehands kopen in plaats van nieuw

Er zijn echt al zo ontzettend veel spullen op de wereld dus laten we in 2023 ervoor zorgen dat er niet veel nieuws bijkomt door de vraag hoog te houden. Bezoek eens de kringloop, kijk op marktplaats, zoek op Vinted. Er zijn super veel mogelijkheden om aan goede tweedehands spullen te komen en het aanbod is ontzettend breed. Dus neem je dit jaar voor om eerst een tweedehands optie te zoeken voordat je weer naar bol.com surft. (Waar je ook gemakkelijk tweedehandsboeken kunt aanschaffen trouwens.) Vind je het lastig om kleding in de kringloop te scoren? Ik heb de 10 beste kringloop kleding tips voor je!

4. Uitstoot verminderen

Dit is een ontzettend breed voornemen en kan op allerlei verschillende manieren volbracht worden. Het zou kunnen dat je veel autorijdt en hier wat vaker de fiets of het openbaarvervoer zou kunnen nemen. Doe je dit al? Ga dan een stapje verder. Kijk even naar jouw aantal online bestellingen en hoe vaak anderen de auto voor jou gebruiken. Het is een stuk duurzamer om voor een pakketpunt te kiezen, als je het daar zelf zonder uitstoot kan ophalen, zodat het bezorgbusje niet langs jouw huis hoeft. Denk ook aan de temperatuur en tijden waarop jij de verwarming aan hebt, de stekkers die onnodig in het stopcontact zitten of de lampen die niet aan hoeven.

5. Vegetarisch of veganistisch eten 

De productie van vlees, eieren en kaas hebben een ontzettend grote invloed op de klimaatverandering van de aarde. Misschien vind je het pittig om in één keer over te gaan op vegetarisch of veganistisch eten of heb je iemand thuis zitten die een stukje vlees niet kan missen. Duurzame voornemens kunnen dan zijn: ontbijt of lunch vegetarisch of veganistisch (want dit doe je vaak alleen), kook minimaal één keer in de week vegetarisch of veganistisch, experimenteer met vleesvervangers (en vertel dit niet altijd vooraf), zoek een leuk restaurant of lunchtentje die vegetarisch of veganistisch is waar je met een vriend(in) naartoe gaat die er wel voor openstaat of ga voor een van de opties terwijl iemand anders wel vlees neemt.

Blog Pre-Owned by Roos

Leave a Comment

0