Duurzame kleding kopen: de 10 manieren

Duurzame kleding kopen: de 10 manieren.

Duurzame kleding kopen, is natuurlijk een super goede stap in jouw kledingkast verduurzamen. We willen allemaal weleens wat nieuws of hebben het nodig. Met deze blog wil ik je inspireren om 10 verschillende manieren te bekijken zodat je op een duurzame manier aan nieuwe kleding komt.

Duurzame materialen

Het is altijd goed om te kijken van welk materiaal jouw kledingstuk is. Als er duurzaam op een webshop staat, betekent dit niet altijd dat je het moet volgen. Soms wordt er maar 3% gerecycled materiaal gebruikt of 10% biologisch katoen en wordt het al duurzame kleding genoemd. Natuurlijk is dat al beter dan een item aanschaffen van 100% polyester.  Maar lees de labels of online beschrijving goed om te weten welk materiaal je koopt. Er zijn ontzettend veel stofnamen die ik niet allemaal kan benoemen in deze blog. Dus volg vooral de basisregel: vermijdt alle stoffen die met poly beginnen en let op duurzaamheid labels. Wil jij je meer verdiepen in duurzame materialen? Lees dan de artikelen ‘de duurzame keuze’ op mijn blogpagina.

Duurzame merken

Heel vaak krijg ik de vraag wat duurzame merken zijn. Zelf gebruik ik de brand ratings van Good on you. Je kunt hier een merk intypen om te zien hoe duurzaam ze zijn of er lekker tussen scrollen om nieuwe duurzame kleding te ontdekken. Je kan selecteren op artikelsoort, geslacht en rating. Als je op een merk klikt waar je in geïnteresseerd bent geeft deze een score op planet, people & animals.

Combineren

Oké misschien valt dit niet echt onder de categorie duurzame kleding kopen. Maar door de items in jouw garderobe goed te combineren kan een kledingstuk er totaal anders uit zien. Neem dus eens lekker de tijd om nieuwe combinaties te ontdekken in jouw kledingkast. Én denk er goed over na wanneer je duurzame kleding gaat kopen met wat je het allemaal kan combineren in jouw kledingkast. Je eigen kleding vaker dragen is ook erg duurzaam.

Huren

Als je iets nodig hebt voor een bepaald event of bijvoorbeeld een fotoshoot, vraag jezelf dan af of je de kleding wel echt moet kopen. Kun je het ook huren voor een tijdje? Er zijn steeds meer kledingbibliotheken waar je items voor een bepaald per dag kunt huren zowel online als offline. Mocht je helemaal weg zijn van het item na het gedragen te hebben voor je speciale gelegenheid, kun je altijd nog overwegen om het toch aan te schaffen.

Lenen

In mijn studietijd deed ik het ontzettend vaak: kleding lenen van mijn vriendinnen. Wees niet bang om aan bekenden te vragen of je een kledingstuk kunt lenen. Vooral als zij ook bezig zijn met duurzaamheid zullen ze hier zeker voor openstaan. Het hoeft niet altijd iemand te zijn met hetzelfde figuur of stijl als jij. Misschien wil je juist een keer wat anders proberen of heb je oversized items nodig. Klop dan juist aan bij diegene met een andere stijl of maat.

Tweedehands kopen

Mijn absolute favoriet is tweedehands shoppen. Let op, dit is geen excuus om fast fashion merken of slechte materialen te kopen omdat het tweedehands is. Lees nog steeds goed de materiaal labels en koop merken waar je achterstaat. Het maakt sommige duurzame merken ook gangbaarder in prijs dus als je het lastig vindt om duurzame kleding te kopen vanwege je budget: zoek die merken eens tweedehands. Win-win. 😉

Repareren

Het is dan misschien geen nieuwe duurzame kleding kopen maar wel duurzaam omgaan met jouw kleding. Hoe naar is het als je erachter komt dat jouw favoriete broek kapot is en je opzoek moet naar een jeans die net zo fijn zit? Ga eerst eens opzoek naar een DIY-filmpje voor jouw probleem of ga eens langs bij een repair café in de buurt om te vragen of zij jou kunnen helpen.

Ruilen

Wil je niet méér kleding maar wel andere kleding? Dan is ruilen dé oplossing voor jou. In de zomer worden er vaak leuke ruilevents georganiseerd. Niet bij jou in de buurt? Kijk dan eens of The Clothing Loop een ruiltas in jouw regio heeft. Maar je kunt natuurlijk ook zelf zoiets plannen met vriendinnen of een oproepje plaatsen in een Facebookgroep.

(Laten) vermaken

Sommige kledingstukken zijn het misschien nét niet. Je kunt natuurlijk opzoek naar iets wat erop lijkt dat het wel is, maar je kunt ook kijken of je het item wat je al hebt kunt (laten) vermaken. Ik zal een paar voorbeelden noemen:

  • Gat in je broek? Maak er een korte broek van
  • Jumpsuit te lang? Gebruik zoomband die je er zo in kunt strijken
  • Kleur vervaagd? Verf het met Dylon in de wasmachine
  • Pilt je lievelingstrui? Maak gebruik van een ontpiller
  • Ben je veel gewicht verloren? Neem je favoriete items in (of laat het doen)
  • Decolleté te diep voor de gelegenheid? Zet het hoger vast met een knoopje of naadje
  • Zijn je armsgaten wijd? Kort de bandjes wat in

Vintage kopen

Dit is zeker niet hetzelfde als tweedehands kleding, hoewel de termen tegenwoordig wat door elkaar gebruikt worden. Tweedehands betekent simpelweg dat het van iemand anders is geweest. Vintage kleding komt uit de jaren 1920-1980. Toen waren er nog niet zoveel duurzame materialen als nu maar was de kwaliteit was wel een stuk hoger en in die tijd zorgden we nog beter voor onze kleding zodat het lang mee gaat.

Dankjewel voor het lezen en jouw keuze om duurzame kleding te kopen (of een van de andere opties)! Wil je meer dagelijkse inspiratie? Volg me dan op Instagram.

Blog Pre-Owned by Roos

Leave a Comment

0