De duurzame keuze: Bamboe kleding

De duurzame keuze: Bamboe kleding.

Bamboe kleding maakt een hele grote opmars. Het is zijdezacht en fijn te dragen. Ook voor de gevoelige huid. Het wordt gezien als het duurzame alternatief voor katoen. Maar is het ook een duurzame keuze? Dat licht ik graag toe in deze blog.

Moso-bamboe en bamboeviscose

Om de toelichting te kunnen geven, moet ik eerst even de volgende termen even uitleggen. Er zijn namelijk verschillende soorten bamboe (plant) en verschillende soorten bamboe (textiel). De plant die gebruikt wordt om bamboe kleding van te maken is Moso-bamboe. Deze soort groeit voornamelijk in Oost-China en heeft niks te maken met het voedsel van de reuzepanda. Het groeit namelijk zo hoog, dat de panda’s er niet bij kunnen komen. Dus wordt het gebruikt voor textiel. Het kan direct uit de plant gehaald worden om er kledingstukken van te maken maar dit is een erg arbeidsintensief proces en daarmee vaak te duur voor kleding. Hoewel het dus een natuurlijke vezel is, wordt bamboe vaak chemisch bewerkt. Zo kan het gemakkelijker van bamboestengels naar garen. Dit noemen we dan officieel bamboeviscose. Maar pas op want niet elk merk gebruikt die term netjes.

Het duurzame groeiproces

Bamboe groeit ontzettend snel, gemiddeld één meter per dag. Wat ook nog eens goed uitkomt voor de bodem want bamboe draagt bij aan de vruchtbaarheid van de grond. Hierbij heeft de grassoort geen extra water, insecticiden en pesticiden nodig. Hierdoor is de impact van het groeiproces op het milieu dan weer beduidend lager dan die van bijvoorbeeld katoen. En wat goed is te weten van de bamboe is dat de gehele stengel van de bamboe wordt gebruikt in het verwerk proces.

Het verwerk proces naar bamboe kleding

Er zijn twee verwerk processen om van bamboestengels kleding te maken. Bij de groenste manier worden de mechanische methode en natuurlijke enzymen gebruikt. Deze manier kost echter erg veel tijd. Mede daarom wordt er vaak voor de chemische methode gekozen die helaas erg schadelijk is voor mens, milieu en dier. De keuringsdienst van waarde heeft hier een mooie maar confronterende aflevering gemaakt hierover. Waar aangegeven wordt dat er wel een verbetering in mechanisch proces gaande is. Waardoor we hopelijk in de toekomst de chemische verwerking niet meer nodig zullen hebben.

Bamboe kleding is dus weer een mooie stap in de goede richting. Maar als je echt een duurzame keuze wilt maken in Bamboe kleding, kies je niet voor bamboeviscose. Ik ben in ieder geval superblij met de heerlijk duurzame badjas van de winkel vanbamboe.

Blog Pre-Owned by Roos

Leave a Comment

0